Friday, January 13, 2012

GILA...ALONG MANA NI...

Promosi Pinjam Peribadi Terbaik....pinjam dapat  untung tiap-tiap bulan ....Dapat RM13,000 dalam 5 tahunDari kiri: Megala Sengalaney, Nurul Ain Ismail, Julia Jasmi, Lee Chia Ling, Fazila Shafifi Syukri dan M. Nisha meniliti risalah Skim Saraan 1Malaysia (SARA) di Kuala Lumpur, semalam.KUALA LUMPUR 12 Jan. - Saringan bagi pemilihan 100,000 peserta yang layak bagi menyertai Skim Amanah Rakyat 1Malaysia (Sara 1Malaysia) akan dibuat oleh institusi kewangan yang menjadi ejen kepada Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB) dan Bank Simpanan Nasional.
Bank-bank yang menjadi ejen ASNB ialah Malayan Banking Bhd. (Maybank), CIMB Bank dan RHB Bank.
Presiden dan Ketua Eksekutif Permodalan Nasional Bhd. (PNB), Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, pemilihan dibuat oleh institusi kewangan berkenaan kerana mereka yang akan memberikan pinjaman sebanyak RM5,000 kepada 100,000 pelabur Sara 1Malaysia.
Ini bermakna jumlah keseluruhan pinjaman yang bakal ditawarkan oleh kesemua institusi kewangan terbabit adalah RM500 juta.
''Bagaimanapun, kami akan memantau saringan tersebut bagi memastikan hanya para peserta yang betul-betul layak menyertai skim ini.
''Harapan kami ialah adalah lebih baik sekiranya setiap satu isi rumah yang berkelayakan terpilih menyertai skim itu,'' katanya ketika ditemui selepas pelancaran Sara 1Malaysia di sini hari ini.
Majlis pelancaran Sara 1Malaysia disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata, peminjam yang berjaya menyertai Sara 1Malaysia perlu membayar balik pinjaman secara ansuran selama 60 bulan (lima tahun) dengan kadar faedah yang cukup minimum, bagaimanapun tidak menjejaskan institusi kewangan yang terlibat.
''Yang pasti bank-bank yang terlibat dalam skim ini masih boleh menampung kos (ke atas pinjaman yang diberikan,'' tambah beliau.
Dengan pelaburan yang dilaburkan dalam Amanah Saham 1Malaysia, para pelabur Sara 1Malaysia akan memperoleh pulangan sebanyak RM134 setiap bulan.
''Jika ditolak bayaran ansuran sebulan sebanyak RM84, para peserta Sara 1Malaysia masih mempunyai baki RM50 sebulan.
''Sekiranya pelaburan itu disimpan sehingga tempoh lima tahun, mereka mampu memperoleh sebanyak RM13,000 dan sekiranya RM134 itu diambil secara konsisten atau kadang-kadang setiap bulan, jumlah yang tertinggal pada akhir tempoh lima tahun adalah antara RM5,000 hingga RM13,000,'' katanya sambil menambah pemohon yang layak boleh mendapatkan borang permohonan di bank-bank terlibat mulai 30 Januari ini.
Mengulas bagaimana PNB mampu memberi pulangan yang cukup kompetitif daripada pelaburan yang dibuat itu, Hamad Kama Piah mengakui skim itu adalah paling inovatif.
Jelasnya, Kementerian Kewangan melalui syarikat khas (SPV), Malaysia Development Holding Sdn. Bhd. yang akan melabur sebanyak RM100 juta dalam Amanah Saham 1Malaysia.

No comments:

Post a Comment