Thursday, August 27, 2015

MAI KITA BELAJAQ PASAI MATAWANG DAN EKONOMI NEGARA SIKIT!!!

Cerita Di Sebalik RM Yang Tiada Siapa Ingin Tahu


Namun bagi yang belajar dan faham mengenai asas ekonomi, sebenarnya kejatuhan RM sahaja bukanlah suatu petanda kukuh untuk menyatakan Malaysia akan terjerumus mengalami krisis iktisas dalam masa terdekat.
Antara faktor lain yang perlu kita ambil kira adalah pertumbuhan KDNK negara, kadar eksport naik atau jatuh, kadar import tumbuh positif atau negatif, imbangan akaun semasa lemah atau kukuh, dan banyak sebab lagi.
Secara kebetulan sehari sebelum RM jatuh ke paras terendah, tidak ramai tahu mata wang jiran kita, Indonesia pun jatuh paling teruk dalam sejarah iaitu 14,000 rupiah bagi setiap AS$1, rekod terendah sejak 17 tahun.
Ini memaksa Presiden Indonesia, Joko Widodo memanggil mesyuarat tergempar di Istana Bogor yang dihadiri semua pakar ekonomi terbaik republik itu selain Menteri Kewangan dan Gabenor Bank Pusat Indonesia.
Ironi, tiada siapa pun waima pembangkang mengambil kesempatan bagi menyalahkan Bapak Jokowi yang kebetulan baharu sahaja melakukan rombakan jemaah Kabinet kurang setahun beliau menjadi presiden.
Sebaliknya mereka menyifatkan kejatuhan terburuk rupiah disebabkan faktor luaran yang bukan di bawah kawalan Indonesia sendiri biarpun hasil buminya mewah dengan sumber minyak, getah dan kelapa sawit.
Jika diperhatikan, kebetulan juga rupiah pernah jatuh paling dahsyat semasa krisis ekonomi pada 1998 iaitu 14,200 rupiah untuk AS$1 menyaksikan kebangkitan rakyat dan ‘tumbangnya’ allahyarham Presiden Suharto.
Walhal sebelum itu mata wang tersebut diniagakan 8,455 rupiah untuk AS$1 dan kebetulan tahun 1998 juga, ringgit merudum paling dahsyat iaitu RM4.70 bagi setiap AS$1 berbanding RM2.90 ketika zaman gemilangnya.
Perdana Menteri waktu itu, Tun Dr. Mahathir Mohamad memecat timbalan beliau, yang juga Menteri Kewangan, Anwar Ibrahim kerana terlalu ikut ‘telunjuk’ nasihat Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).
Semua pasti tahu cerita ‘sejarah’ itu dan anehnya tiada siapa pun khususnya parti pembangkang mahu mengimbau kembali detik azab cemas era kejatuhan RM pada 1998 yang jauh lebih menakutkan berbanding zaman sekarang!
Adakah mereka terlupa, buat-buat lupa atau hipokrit demi kepentingan politik hanya kerana perasaan benci amat sangat pada BN yang memerintah dan sanggup menghasut rakyat terutama generasi muda turut sama marah?
Dalam hal ini penulis tertarik dengan pandangan seorang penulis ekonomi, Muhammad Nur Farhan disiarkan IRIS, sebuah institut pemikir tempatan yang terlibat dalam strategi penyelidikan pelbagai isu antarabangsa.
Bagi memudahkan pemahaman pembaca, dia membahagikan faktor kejatuhan RM kepada luaran dan dalaman yang amat jarang dikupas pemimpin pembangkang secara tuntas, bukan sekadar mengikut hati atau perasaan.
Faktor Luaran 1 – Kejatuhan Harga Minyak Dunia
rm1
Pada 2014, harga minyak dunia mengalami kejatuhan mendadak apabila pada Januari, ia berada pada paras AS$106 setong dan secara beransur-ansur mengalami kejatuhan sehingga ke paras AS$50 setong pada hari ini.
Kejatuhan harga minyak dunia juga adalah disebabkan oleh masalah permintaan dan bekalan yang mana terdapat lebihan minyak yang dihasilkan oleh negara pengeluar minyak dunia tetapi kurang pula permintaan.
Gergasi ekonomi dunia, AS dalam tempoh 5 tahun ini telah berjaya mengeluarkan minyak cukup untuk kegunaan domestik, lantas mengurangkan kebergantungan kepada OPEC sebagai badan pembekal utama minyak dunia.
Manakala ekonomi kedua terbesar dunia, China sedang mengalami situasi kelembapan ekonomi menyebabkan bekalan minyak dunia melebihi permintaan seterusnya menekan harga ke paras bawah dengan lebih teruk.
Apabila berlakunya kejatuhan harga minyak dunia, ia memberi impak negatif kepada matawang komoditi seperti ringgit yang bergantung kepada hasil pengeluaran bahan mentah sebagai sumber utama perbendaharaan negara.
Disebabkan Malaysia bergantung kepada hasil pengeluaran bahan mentah, terutamanya sumber petroleum maka nilai RM cenderung untuk bergerak selari dengan pergerakan harga minyak mentah antarabangsa.
Selain penurunan harga minyak, kejatuhan harga komoditi lain seperti minyak sawit mentah dan getah turun memberi kesan terhadap RM kerana Malaysia adalah pengeluar kedua terbesar dunia selepas Indonesia.

Faktor Luaran 2 – Jangkaan Kadar Faedah AS
rm2
Kadar faedah adalah salah satu dasar mata wang yang sering digunakan untuk mempengaruhi keseluruhan aktiviti dalam ekonomi bagi memastikan kadar permintaan dan bekalan mata wang berada pada paras yang stabil ideal.
Daripada carta di atas, kita dapat lihat bahawa kadar yang dikenakan oleh The Federal Reserves of US (The Fed) atau Perbendaharaan Persekutuan AS makin menurun dari 2006 dan pada 2009 kadarnya adalah hampir 0%.
Apa yang berlaku pada tempoh tersebut sebenarnya adalah salah satu tindakan yang diambil olehThe Fed untuk membangunkan ekonomi AS yang kebetulan sebelum itu lumpuh akibat Krisis Ekonomi Dunia pada tahun 2008.
Namun sampai hari ini, The Fed masih tidak menaikkan kadar faedah kerana data aktiviti ekonomi domestik AS tidak baik dan jika kadar naik secara tergopoh gapah akan menyebabkan ekonomi AS jatuh ke dalam krisis.
Sejak awal tahun ini, The Fed mula beri petunjuk untuk menaikkan kadar faedah menerusi analisis berkala situasi ekonomi AS dan membuat keputusan sama ada naik atau biarkan untuk satu tempoh yang belum diketahui.
Apabila The Fed memberikan petunjuk tersebut, maka pelabur dari luar AS yang sedang memegangEurope and Japanese low yielding bonds, akan beralih kepada bond AS kerana ia memberi pulangan yang lebih baik.
Ini menyebabkan hampir semua mata wang negara lain di dunia jatuh tetapi dolar AS pula semakin kuat. Justeru secara mudah, fenomena kejatuhan RM ini bukanlah disebabkan oleh faktor kelembapan ekonomi Malaysia.
Sebaliknya ia disebabkan oleh faktor rangsangan dari jangkaan kenaikan kadar faedah oleh The Fed. Persoalan samada The Fed akan benar-benar menaikkan kadar adalah soalan yang tidak diketahui jawapannya.
Ini kerana terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira oleh The Fed, antaranya, jika kadar faedah naik, maka kos peminjaman di bank akan meningkat dan bakal menyebabkan operasi syarikat menjadi tidak kompetitif.
Ada juga kemungkinan kadar pengangguran semakin bertambah selepas kenaikan kadar faedah kerana syarikat akan menghadapi kenaikan dalam kos pengoperasian lantas mengambil tindakan untuk memberhentikan pekerja.
Setakat ini data kadar pengangguran di AS masih tiada tanda positif. Bursa saham AS juga akan terjejas kerana banyak syarikat di pasaran saham AS adalah Multinational Corporation (MNC) yang ada operasi di seluruh dunia.
Dengan eksport semakin tidak kompetitif, penganalisis Wall Street menjangkakan pendapatan MNC makin berkurangan. Apabila dolar AS kuat, ia menyebabkan eksport AS jadi mahal dan permintaan produk AS kurang.
Perbandingan antara negara Asia dengan Dolar AS – majoriti negara turut terkesan
RM3
Di sini jelas kita dapat lihat bahawa mata wang negara di Asia juga mengalami kejatuhan dan semua adalah negara yang ekonominya jauh lebih besar daripada Malaysia iaitu Jepun, Singapura, Korea Selatan dan Indonesia.
Secara ringkas, situasi yang dihadapi oleh Malaysia adalah sama seperti negara-negara lain kerana penyumbang terbesar kejatuhan mata wang RM adalah faktor luaran iaitu jangkaan kenaikan kadar faedah AS oleh The Fed.
Faktor dalaman – Fitch negative outlook
Credit rating agency adalah agensi bertanggungjawab menetapkan penarafan hutang dengan menentukan keupayaan penghutang bayar balik kredit dengan membuat bayaran berkala atau kebarangkalian untuk bankrap.
Terdapat tiga agensi penarafan kredit terbesar antarabangsa yang juga disebut The Big Threemembuat penetapan credit rating setiap negara di dunia selain menjadi rujukan The Fed iaituMoody’s, Standard & Poor dan Fitch.
Pada Julai 2014, salah sebuah agensi, Fitch telah membuat semakan semula rating outlook Malaysia daripada stabil kepada negatif. Antara punca utama adalah disebabkan oleh bajet defisit diamalkan oleh kerajaan Malaysia.
Ia telah mencecah 53.3% per KDNK pada hujung tahun 2012. Fitch berpendapat bahawa agak sukar kerajaan Malaysia mencapai target interim 3% defisit untuk tahun 2015 sekiranya tiada tindakan konsolidasi diambil.
Semakan semula Fitch terhadap outlook Malaysia membawa maksud secara tidak langsung bahawa ekonomi Malaysia tidak kukuh pada waktu itu dan boleh terdedah kepada risiko external shock atau kejutan luaran.
Kerajaan Malaysia kemudian mengumumkan untuk mengambil tindakan rasionalisasi subsidi dalam usaha untuk mencapai target defisit yang ditetapkan termasuk memperkenalkan sistem harga minyak secara apungan terkawal.
Ini bermakna harga runcit minyak diselaraskan mengikut purata harga minyak mentah pada bulan sebelumnya. Selain itu, kerajaan juga segera ambil langkah proaktif dengan membuat penyelarasan semula Bajet 2015.
Justeru pada Januari 2015,  pengurangan bajet kerajaan secara drastik sebanyak RM5.5 bilion telah diumumkan sendiri oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak disebabkan oleh kejatuhan harga minyak dunia.
Hasilnya pada Julai 2015, Fitch mengumumkan bahawa outlook untuk Malaysia telah disemak semula daripada negatif kepada stabil disebabkan langkah rasionalisasi subsidi dan perlaksanaan GST oleh pihak kerajaan.
Dua tindakan pantas kerajaan Malaysia itu bakal menunjukkan kesan yang positif dan menyumbang kepada kestabilan ekonomi negara dalam jangka masa panjang, sesuatu yang tidak diketahui banyak pihak selama ini.
Sungguhpun Fitch memberikan negative outlook kepada Malaysia tahun 2014, dua agensi lain; Standard & Poors dan Moody’s berbeza pendapat dengan menyatakan outlook Malaysia masih lagi pada tahap yang stabil.
Sejauh mana impak yang dibawa oleh tindakan Fitch terhadap ramalan unjuran ekonomi Malaysia di mata pelabur asing tidak dapat ditentukan, namun penulis berkenaan berasa yakin impaknya hanya bersifat minimum.
Tambatan Matawang Ringgit kepada Dolar AS
Terdapat cadangan untuk menambat RM kepada dolar AS apabila melihat kadar tukaran mencecah angka RM4 untuk setiap AS$1, namun adakah cadangan itu sebenarnya dapat menyelesaikan masalah kejatuhan ringgit?
Apabila RM ditambat, ia tidak bermakna mata wang itu tidak akan jatuh lagi, tetapi ia akan menyebabkan Bank Negara Malaysia terikat mempertahankan RM daripada naik atau jatuh dengan melakukan transaksi jual dan beli.
Sekiranya mata wang kita semakin menaik berbanding mata wang luar, maka BNM pula ada tanggungjawab untuk menjual ringgit demi mengurangkan kesan kenaikan RM dan supaya RM kembali kepada harga asal tambatan.
Ini tidak menjadi masalah kerana BNM hanya perlu jual mata wang domestik. Namun apabila RM makin menurun seperti masa sekarang, BNM perlu mempertahankan tambatan ringgit dengan membeli banyak mata wang asing.
Ini menggunakan foreign reserves atau simpanan asing yang dimiliki BNM dan menguatkuasakancapital control atau kawalan modal. Realitinya pembelian menggunakan stok reserves akan menyebabkan masalah yang besar.
Ini kerana foreign reserves yang dimiliki oleh BNM akan susut dengan kadar yang amat pantas, bergantung kepada volatility tukaran mata wang asing. Maka kaedah tambatan RM nyata tidak praktikal buat masa ini.
Secara logik asasnya, pelaksanaan tambatan juga tidak perlu susulan ekonomi Malaysia masih lagi kukuh dengan kadar pertumbuhan suku kedua 2015 mencatatkan pertumbuhan sebanyak 4.9%, melebihi sasaran 4.5%.
Dengan kejatuhan RM, pasaran domestik akan terus menjadi pemacu kepada ekonomi negara selain menjadikan barangan eksport Malaysia ke seluruh dunia jauh lebih murah berbanding barangan import daripada AS.
Seperti yang dibincangkan di atas, faktor luaran sebenarnya yang lebih banyak mempengaruhi pasaran mata wang antarabangsa, jadi dengan cara tambatan RM, kita tidak pula menyelesaikan masalah asal kejatuhan ringgit.
Nilai rendah RM kini disebabkan oleh isu bekalan dan permintaan minyak dunia serta spekulasi isu kenaikan kadar interest oleh The Fed yang dijangka diumumkan pada suku ketiga dan keempat 2015. – Mynewshub/HAA

http://azmykelanajaya.com/cerita-di-sebalik-rm-yang-tiada-siapa-ingin-tahu

Wednesday, August 26, 2015

GEREJA DI BELAKANG BERSIH 4.0!!!

Jelas gerakan kristian adalah dalang di sebalik BERSIH 4.0



Friday, August 21, 2015

PRU14 PASTI SENGIT!!!!

Dengan isu RM2.6B semakin reda..timbul pula misteri RM7.65 Billion dan RM30 billion dalam syarikat RM2 oleh Azmin Ali, dijangkakan PRU 14 pasti sengit!!!









Monday, August 10, 2015

HADIAH UNTUK ASKAR MELAYU SEMPENA MERDEKA

cukup kurang ajar anak-anak komunis sekarang ni..





Sunday, August 9, 2015

BARU ADA HARAPAN..!!!

Mai ramai2 naik lori..lori penuh harapan yang dipandu oleh seorang ulamak harapan menuju ke negeri harapan..harapan baru..hehehe


Sunday, July 19, 2015

KATA HEBAT SANGAT..PEGANG EKONOMI NEGARA...!!!!

Baru Melayu nak tutup kedai hand Phone sajapun, Cina dah kelam kabut siap nak buat rumah terbuka di pusat penipuan terkenal Loyatt...

Kat media sosial puak Cina bangsat ni sembang kemaih sangat..siap tulis kalau depa tak ada , mundurlah Malaysia sebab orang Melayu tak ada kuasa ekonomi, tak pandai meniaga...

Sekali, Melayu boikot Loyatt puak cina ni dah terkucil...cukup2lah menipu selama ini...





Wednesday, July 1, 2015

ANTARA AIR DENGAN DUIT RAYA SEBULAN GAJI...???

Aidilfitri kian menjelma...duit raya sebulan gaji atau air mencurah-curah di dalam rumah....mana yang diidamkan...




Sunday, June 21, 2015

TU DIA..SAMPAI TARA TU...

Inilah akibatnya bila Melayu terus bersengketa...sampai paria pun konfiden yang depa boleh halau melayu dari Pulau Pinang..




Wednesday, June 3, 2015

KENANG BUDI DAP KEPADA ORANG ISLAM

Bukan orang PAS saja..semua umat Islam kenalah kenang budi DAP sebab banyak sangat jasa DAP kepada kita semua. sedihlah kalau kita tak kenang budi DAP...kan..kan...






Friday, May 29, 2015

SETAN KENA SAMAN

Akhirnya terbukti siapa yang setan sebenarnya...







Thursday, May 28, 2015

DAP CUBA SELUDUP BABI

Babi tak cukup umur yang cuba di bawa masuk oleh DAP bagi menghuru harakan negara...





Monday, May 25, 2015

INILAH PUNCANYA PR BUAT TERUK..!!!

Data inilah yang puak PR nak sampai buat-buat kononnya prihatin dengan nasib umat Islam Rohingya.
Bila ada data ni nanti bolehlah PR spin isu pengundi hantu bangla 40K yang tak jadi hari tu..
P. Ramasamy pula boleh ambil kesempatan perjuangkan pengganas Tamil Elam...

Yang bodoh tu puak2 Melayu yang tuduh kerajaan tak pernah kisah dengan nasib umat Islam Rohingya!!!!






Wednesday, May 20, 2015

DAP NAMPAK DAH...!!!

Dalam kita dok tikam sama sendiri, DAP dah nampak jalan luruih nak ke Putrajaya...
lagi menarik apabila kabinet bayangan tersebut cukup adil dan saksama..Malaysia Malaysia maaa...!!!!








Tuesday, May 5, 2015

PRK ROMPIN DAN SIGNIFIKASINYA

Adakah rakyat menolak Najib dan GST menjejaskan undi kepada BN..?
Tunggu keputusan penuh..

KEPUTUSAN TIDAK RASMI PRK ROMPIN:
BN 23,627 undi,
PAS 14,871 undi
(Majoriti: 8,756 undi)






Thursday, April 30, 2015

BERAPA RAMAI YANG MAMPU MELIHAT....

Yang pendek akal akan berkata.."padan muka Najib.."
Yang bijaksana....akan menangis mengenangkan kuasa Melayu bakal berkubur....



Thursday, April 23, 2015

PRK ROMPIN : CERITA SEDIH SETIAP PRK

Kanak-kanak masih jadi mangsa setiap PRK...




Thursday, April 9, 2015

PENIN

Kita tak boleh jangka..dua-dua nampak tersenyum..tapi ada kemungkinan yang selalu tersenyum tiba-tiba boleh bertindak luar biasa...mungkin Abam yang tiba-tiba bangun dan hentak abang sado kat belakang dia tu atau abang sado tu yang hentak Abam, dia pun tengah pegang cantik punya..kita tunggu...dunia sekarang macam-macam boleh jadi bila timbul rasa tidak puas hati...
Terbaik..pergi kedai minum..order teh tarik dan roti canai..lepas tu bincang..lagi cantik!!!




Friday, April 3, 2015

NAK SIMPAN UMNO KAT LUBANG YANG MANA..????

Banyak cara yang boleh dilakukan oleh kedua-dua pemimpin ini. Bukan dengan menyerang antara satu sama lain terutama oleh penyokong-penyokong mereka. Lebih banyak keburukan dari kebaikannya. Dua-dua pun dah tua..bincanglah elok-elok atau UMNO sedang menunggu masa untuk dikuburkan..








Thursday, April 2, 2015

ADA APA DENGAN GST..?????

Hari pertama perlaksanaan GST Malaysia berlalu dengan aman...tiada kenaikan harga besar-besaran seperti yang di dakwa oleh Pakaatn Rakyat...Yang ada hanyalah segolongan peniaga yang suka mengambil kesempatan!!!!!




Friday, March 27, 2015

MENTERI PUN KENALAH BUAT KERJA...!!!!

Menteri minta masyararakat jangan mudah percaya tetapi dunia cyber sekarang memang meninginkan masyarakat mengetahui sesuatu isu atau berita dengan pantas dan itulah tujuan media siber diwujudkan.

Menteri pun dah tahu Malaysia Insider dan Malaysiakini tu pemfitnah no 1...bertindaklah..janganlah harapkan asyarakat yang dahagakan berita dan isu-isu pula yang bertindak..

SKMM siasat laporan fitnah The Malaysian Insider

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) akan menyiasat laporan portal propembangkang, The Malaysian Insider yang menyatakan Mesyuarat Majlis Raja-Raja menolak cadangan meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.
Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menegaskan, beliau amat kesal dengan laporan berita seperti itu yang cuba menggunakan nama Majlis Raja-Raja bagi menguatkan laporan namun sekadar memetik sumber.
“Perkara itu tidak benar. Ada pihak yang cuba memalitkan Majlis Raja-Raja dalam isu ini.

Wednesday, March 25, 2015

YANG NI SESUAI DAN PUAK PR TAK AKAN SERANG

Pengampu ada tempat dalam PR..janji angguk saja









Tuesday, March 17, 2015

TERIMALAH HAKIKAT BAHAWA CINA DAP BIJAK MENTADBIR NEGARA..!!!!

Cina Wai Hoong ni keluaran SJKC dan memang keluaran SJKC ni cerdik sikit saja dari babi Ladang babi Mega...











Monday, March 16, 2015

HARAP ADA CINA DAP BUNUH DIRI MALAM TADI!!!

Di saat perang besar yang berlaku dalam dunia siber...gambar ini pasti melegakan penyokong UMNO dan orang Melayu. Gambar ini juga membuatkan DAP semakin sakit jiwa..harap ada cina DAP yang bunuh diri malam tadi!!!!




Thursday, March 12, 2015

CERITA BANGANG LEPAS KES LIWAT!!!!

Ingatkan kebangangan PR terhenti bila Anwar disumbat ke dalam penjara..rupa-rupanya semakin menjadi-jadi kebanganngan mereka..patutlah mereka kena ada penasihat RM1..!!!

Dah selama ini makan gaji buta..lepas tu buat kerja buta perut pulak!!!










Saturday, March 7, 2015

APA DAH JADI BERUK..????

Apa dah jadi kat beruk-beruk..bapa beruk tak mau turun..???? Beruk-beruk turun ramai..????





Tuesday, March 3, 2015

CEMUIH DENGAN ANWAR..CEMUIH DENGAN MENTERI..!!!!

Malaysia ni memang gila..banduan pun nak di layan..habis tu nanti bila ada anak banduan lain nak sunat..atau bini nak beranak..bolehkah kita beri kelonggaran kepada banduan-banduan lain..!!!

Menteri pun layanlah sangat Anwar dan keluarga dia tu...Menteri masih ada rasa kasih lagi kot kat Anwar tu...

Cemuih aihhh dengan Anwar n Family..cemuih dengan menteri-menteri UMNO ni...

Tuesday, February 24, 2015

FENOMENA BZ BUAT ALOR SETAR MENJERIT!!!!

Kini burger tidak lagi rasa seperti tokua.. tawar dan hambar..

Burger dengan citarasa burger yang sebenar dan lain-lain western food yang terbaik di Alor Setar!!!! Hanya di
BURGERZONE!!!!

#pASTIbUKANmILIKiSRAEL!!!!!
#tEMPATaWEKcUNsANTAP












BUKIT KEPUNG DAN KESINAMBUNGAN PERJUANGANNYA!!!

Tentu kita masih terbayang-bayangkan semangat juang yang begitu tinggi seperti yang ditunjukkan oleh anggota polis balai Bukit Kepong dan para isteri yang berjuang bermati-matian hingga ke titisan darah terakhir biarpun mereka tahu mereka akan mati kalau tidak menyerah diri!!! Masih terbayang dingatan kita bagaimana kejamnya pengganas komunis membakar hidup-hidup anngota polis dan keluarga mereka yang cedera....

Perjuangan mereka berjuang menentang pengganas komunis kita teruskan..sasarannya sama Komunis cuma kali ini komunis bandar...Komunis yang telah menyelusup mauk kedalam bandar sebagai cina DAP!!!!




FENOMENA BARU MELANDA ALOR SETAR!!!!!

Kini burger tidak lagi rasa seperti tokua.. tawar dan hambar..

Burger dengan citarasa burger yang sebenar dan lain-lain western food yang terbaik di Alor Setar!!!! Hanya di
BURGERZONE!!!!

#pASTIbUKANmILIKiSRAEL!!!!!









Thursday, February 19, 2015

DEPA SERANG HAKIM TAK APA PULAK!!!

Bengong sungguh YB PR ni...yang depa serang hakim tak apalah pulak..


MALU KERANA SHAFEE ABDULLAH BERJAYA BOGELKAN DAN KANTOIKAN PEMBOHONGAN LIWAT ANWAR IBRAHIM, AFIF BAHARDIN MAHU RUJUK SHAFEE KE JAWATANKUASA DISIPLIN MAJLIS PEGUAM!!!



Wednesday, February 18, 2015

KEJADIAN ROGOL LEBIH BANYAK BERLAKU DALAM MASYARAKAT CINA...!!!!

Dalam masyarakat Cina hubungan seks berlaku secara suka sama suka sebab itu tiada istilah rogol. Habis madu sepah dibuang..


HOT ~ Cina Ni Bikin Yang Tak Bersunat Gatal Ponggong..!


Layan..

KUALA LUMPUR: “Peliknya, khutbah itu ditujukan kepada orang Islam, kenapa yang tidak bersunat gatal punggung,” soal penceramah kontroversi, Dr Ridhuan Tee Abdullah apabila wujud individu yang mempersoalkan khutbah Jumaat diterbitkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), baru-baru ini.
Menurutnya, individu tersebut yang digelar sebagai wakil rakyat kiasu Pulau Pinang sebagai seorang yang jahil apabila mempertikaikan khutbah JAIS, bertajuk “Aurat: Antara Kebebasan dan Maruah”, sedangkan dia tidak begitu arif dan pakar dalam hal tersebut.
“Inilah akibatnya apabila si jahil berbicara dalam bidang bukan kepakarannya. Pakar pun, kadangkala kalah juga, bila berada di mahkamah (ICJ).
"Pendek kata, kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan hendak diduga. Malu dan boleh merosakkan akidah.

ISU YANG PATUT KITA PERJUANGKAN!!!

Tumpang minyak tengah turun ni..ni lah peluang kita nak balun puak-puak cina DAP!!!
Perjuangan menurunkan harga barang..harga barang dengan rakyat sangat sebati..siapa yang berjaya ketengahkan isu ini akan jadi juara rakyat..!!!! Melekat nama DS Ismail Sabri di minda dan hati rakyat!!!

Tapi UMNO tak pandai main isu ni...!!!!




Thursday, February 12, 2015

BERAPA LAMA KHINZIR BOLEH BERTAHAN ..!!!




Wednesday, February 11, 2015

UPACARA NYALAAN LILIN DAN TAFAKUR DEPAN PENJARA SUNGAI BULOH... KITA TENGOK BERAPA LAMA CINABENG BOLEH TAHAN!!!



Jumlah yang hadir, tidaklah seramai mana... sekitar 200 orang termasuklah warganegara asing.

Namun untuk meramaikannya, ada yang membawa kanak-kanak. Dan kanak-kanak digunakan dengan sewenang-wenangnya untuk tujuan meramaikan program nyalaan lilin yang tidak memberikan sebarang faedah.



Sebahagian warga asing yang dikesan turut terlibat walaupun dari pandangan mata kasar berpandukan kepada peralatan, dia kelihatan seperti seorang wartawan. 




Jumlah yang datang, sekadar melihat dan berpesta. Ketika ditanya, mereka sendiri tahu, gelagat menyalakan lilin, tidak akan memberikan sebarang kesan. Apatah lagi, Anwar Ibrahim yang sedang berada dalam 'sel istimewa' Penjara Kajang, tidak tahu, tidak dengar dan tidak dapat melihat apa yang mereka lakukan.



Menariknya, mereka yang buat, mereka cuba pula berkonfrontasi dengan pihak polis. Mereka mengharapkan polis akan mengambil tindakan ke atas mereka dan dengan itu, memudahkan mereka untuk berhujah kononnya, mereka telah dikasari dan dizalimi walaupun mereka sebenarnya berkumpul secara aman dan tidak membahayakan sesiapa pun. 

Provokasi yang dibuat, tidak pula diambil kira!!!


Ini malam kedua tetapi malam pertama nyalaan lilin dan bertafakur... Anwar Ibrahim berada dalam penjara itu, sekurang-kurangnya 3 tahun... sepanjang 1095 hari, mereka akan berada di luar penjara Sungai Buloh menyalakan lilin dan menjerit-jerit tentang REFORMASI, HIDUP ANWAR dan HIDUP LGBT?

Kita tunggu!!!!
SUMBER