Monday, March 12, 2012

SAPA YANG BODOH TOLONG BACA!!!

RAHSIA KENAPA DAP MAHU HANCURKAN LYNAS (MALAYSIA) ?sejak kebelakangan ini dap dan beberapa akhbar berbahasa cina begitu giat dan bermati-matian mahu menghancurkan projek LYNAS kebanggaan rakyat malaysia.

apa yang LYNAS boleh sumbangkan kepada ekonomi negara ?
apa yang LYNAS boleh bantu syarikat automobil negara (proton dan perodua) ?
dan yang lebih penting, apa yang membolehkan malaysia dapat melalui pasaran ini ?


Apakah dia Nadir Bumi?

Ianya adalah mineral atau batuan yang jarang ditemui di dalam bumi. Nadir Bumi ini dijadikan bahan asas untuk pembuatan barangan. Ia terdiri dari 17 unsur - unsur kimia termasuk unsur semulajadi yang membebaskan radiasi

Kereta Hybrid yang dikatakan selamat untuk alam sekitar sebenarnya adalah sebaliknya dalam proses pembuatannya. Setiap motor untuk kereta Toyota Prius Hybrid mengandungi satu kilo Neodymium dan setiap baterinya pula mengandungi lebih dari sepuluh kilo Lanthanum.Antara elemen atau jenis Nadir Bumi ini dan produk yang dihasilkan ialah :

Prometium – Bateri Nuklear
Scandium – Diguna untuk pembuatan peralatan aeroangkasa
Yttrium - Digunakan dalam pembuatan konduktor bersuhu tinggi dan penapis gelombang mikro
Lanthanum – Kaca refleksi tinggi, penyimpanan hidrogen, elektrod batteri, lensa kamera
Cerium – Agen Pengoksida, Serbuk pengilat, pewarna ceramic
Praseodymium – Magnet, laser, komponen lampu berkarbon, pewarna kaca dan gelas, pembuatan kacamata keselamatan
Thulium – Pembuatan mesin X-Ray mudah alih
Ytterbium – Agen pengurangan kimia, laser inframerah
Terbium – Pembuatan lampu kalimantan, laser
Gadolinium – Kaca refleksi tinggi, laser, tube x-ray, memori computer (RAM), agen MRI
Neodymium – Magnet, laser, pewarna ungu untuk kaca dan ceramic, kapasitor seramik


Gambaran yang cuba ditanam kepada rakyat Malaysia ialah betapa mudaratnya nadir bumi ini sehinggakan Australia tidak mahu memprosesnya dan Gebeng dijadikan pusat pembuangan sisa toksik yang mengandungi radiasi.

Tetapi perlu ditekankan juga bahawa Amerika Syarikat (AS), iaitu sebuah negara yang mempunyai perundangan perlindungan alam sekitar yang lebih ketat daripada Australia telah memperkenalkan satu rang undang-undang untuk memulihkan industri pemprosesan nadir bumi. Ini kerana pada satu ketika dahulu (1965-2000), AS adalah pengeluar terbesar elemen nadir bumi melalui lombong Mountain Pass, California.

Tetapi dengan kehadiran China memproses nadir bumi pada awal tahun 2000, ia telah memaksa lombong Mountain Pass ditutup kerana China mampu memproses bahan tersebut dengan menggunakan kos yang lebih rendah. AS akur keputusan memberhentikan operasi Mountain Pass telah mengakibatkan China mengawal lebih daripada 96 peratus pengeluaran nadir bumi pada hari ini.petikan artikel rezeqeen hill.


china menguasai hampir 95% pembekalan nadir bumi.

berdasarkan maklumat, sekiranya LYNAS ini beroperasi maka MALAYSIA akan menguasai 20% pembekalan nadir bumi di pasaran antarabangsa.

jelas melalui LYNAS juga malaysia akan mampu bersaing dalam pengeluaran/pemasaran kereta hibrid, fiber optik, wind turbin dll yang secara makronya berlandaskan kepada ide teknologi pembekalan tenaga.

lihat fakta di bawah. keinginan dan keyakinan luar biasa MALAYSIA mahu menjadikan industri kereta hibrid ini sebagai salah satu perancangan besar ekonomi negara.

PROTON AKAN MEMBEKALKAN KERETA HIBRID KEPADA KERAJAAN.
KEMUDIAN KENYATAAN PROTON MAHU MENGELUARKAN KERETA HIBRID BERSKALA BESAR PADA JAN 2012.

TUN DR MAHATHIR SAHKAN KERETA HIBRID PROTON BAWAH RM100K.
LYNAS sebenarnya akan memecahkan monopoli negara china dalam pembekalan bahan nadir bumi.

sudah menjadi amalan tradisi perniagaan, orang ca ya nun alif tidak suka perniagaan yang dikuasainya dipecahkan monopoli.

kerana itulah beberapa akhbar cina dan dap bermati-matian mahu menghancurkan nama LYNAS di mata rakyat.

aksi mereka tanpa kita sedari, ianya secara terselindung mahu menghapuskan cubaan malaysia (sebut kerajaan melayu) menguasai  nadir bumi di pasaran antarabangsa.

isu kesan penyakit yang dimomokkan oleh gerombolan anti LYNAS adalah retorikal opinion yang kosong.

fakta itu telah dijawap dengan cukup profesional oleh ahli parlimen pas kuala langat, pakar nuklear yang menafikan operasi LYNAS itu akan memberi kesan sampingan.

pendapat 3 ribu pendemo anti LYNAS tidak sama sekali dapat mematahkan fakta.

pendapat dap yang ani LYNAS tidak sama sekali dapat mematahkan fakta.

bacalah game ini dari sudut politik yang 'halus'.  

sumber

2 comments:

  1. BEGITULAH ALKISAHNYA SEPERTI APA YANG TELAH MEREKA (DAP) BUAT TERHADAP BERNAS, KRM1,FELDA, PERWAJA, DAN NFC. SATU STRATEGI BESAR UNTUK MEROSAKAN PERANCANGAN STRATEGIK ORANG MELAYU.

    ReplyDelete