Friday, September 9, 2011

60 SEN MEMBUNUH 1 MALAYSIA...!!!!

JANGAN JADI BODOH...TAKKANLAH HANYA KERANA 60 SEN KERAJAAN SANGGUP MENYEMPITKAN LAGI PELUANG BN UNTUK MENDAPATKAN KEMBALI MAJORITI 2/3 DALAM PRU13 NANTI!!!SYARIKAT TELEKOMUNIKASI DAH BUAT UNTUNG YANG SANGAT BANYAK DAN JANGAN HANYA KERANA 60 SEN.... NANTI KERAJAAN BN TERLUNGKUP!!!!MENTERI-MENTERI TAK APALAH SEBAB ADA YANG BIL TELEFON TAK KENA  BAYAR, MALAH ADA YANG ORANG TOLONG BAYAR SIAP DENGAN HANDPHONE PERCUMA LAGI...!!!! TAPI TOLONG DENGARLAH SAMA SUARA RAKYAT YANG MAJORITI SUSAH NI!!!!!

Ramai bantah cukai 6 peratus

KUALA LUMPUR 8 Sept. - Persatuan-persatuan pengguna, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pelajar hari ini senada membantah pengenalan enam peratus cukai perkhidmatan bagi pembelian tambah nilai prabayar bagi semua syarikat telekomunikasi.
Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr. Ma‘amor Osman berkata, cukai itu dilihat membebankan pengguna apatah lagi caj panggilan yang dikenakan ketika ini sudah mahal.
“Keputusan itu tidak masuk akal dan kami membantah perlaksanaanya. Selama ini, jika kita membuat panggilan dan tidak berjawab, ia tetap dikenakan caj, inikan pula hendak perkenalkan cukai perkhidmatan.
“Oleh itu, saya menyeru agar kerajaan membuat keputusan teliti dan jangan sewenang-wenangnya meluluskan permintaan syarikat-syarikat telekomunikasi tersebut,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.
Beliau mengulas kenyataan bersama yang dikeluarkan syarikat-syarikat telekomunikasi berhubung pengenalan cukai enam peratus itu termasuk pek atau kad SIM prabayar yang berkuatkuasa 15 September ini.
Mengulas lanjut, Maamor berkata,selama ini syarikat-syarikat telekomunikasi di negara ini sentiasa mencatatkan keuntungan yang tinggi.
Sementara itu, Persatuan Pengguna Subang Jaya dan Shah Alam (Cassa) meminta kerajaan membekukan perlaksanaan langkah itu.
Presidennya, Datuk Dr. Jacob George berkata, pengenalan cukai itu tidak releven dengan situasi ekonomi semasa yang menyaksikan rakyat berpendapatan rendah masih bergelut untuk menyesuaikan diri dengan kenaikan kos barangan yang lain.
“Kami sangat dukacita kerana industri itu hanya melihat dari satu pandangan sahaja iaitu meningkat keuntungan mereka tanpa mempedulikan nasib pengguna.
“Selama ini, syarikat-syarikat berkenaan sudah mengaut keuntungan lumayan bukan sahaja melalui 15 juta rakyat tempatan tetapi juga daripada lebih empat juta pekerja asing di negara ini yang menggunakan perkhidmatan mereka.
“Apakah semua itu tidak cukup lagi sehingga mahu menekan pengguna dan rakyat negara ini pula,” katanya.
Menurutnya, jika keputusan tersebut dikekalkan, Cassa akan bekerjasama dengan persatuan pengguna dan NGO lain untuk melancarkan kempen memboikot secara besar-besaran.
Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusuff Ismail berkata, cukai itu dilihat sebagai cekik darah dan tidak perlu sama sekali.
“Pengguna menggunakan kad prabayar kerana mereka tidak merasa beban berbanding menggunakan talian yang kadang-kala mencecah ratusan ringgit apabila membuat pembayaran.
“Malahan, ada kad prabayaran yang boleh ditambah nilai dengan hanya RM5 tetapi jika mereka kenakan cukai, ia dilihat seperti membuli pengguna dan ia tidak patut berlaku,” katanya.

6 comments:

 1. Memang rakyat tersepit ... BN atau PR, dua-dua tak guna.

  ReplyDelete
 2. mae1000...semua pentingkan diri sendiri!!!

  ReplyDelete
 3. macam baghal la BN ni ..kalau jadi dia laksanakan 60 sen punya pasal aku confirm tak mengundi next election .. sebab dah tau keputusannya..

  ReplyDelete
 4. MOHD JAFNI..kita harap NAJIB ambil kisah hal ini...jgn biarkan menteri BODOH bikin ROSAK BN hanya kerana komisyen beberapa sen!!!!

  ReplyDelete
 5. kalau 1% depa dapat......cuba bayang kan 1 malaysia punya jualan dalam 1 hari,dah berapa banyak 1 depat dapat kawan!!!bayangkan pulak 1menteri ja yg dapat 1% tu...tak ko kayo 1 isterinya dalam 1hari.ya la,apa sangat la 1% tu untuk 1menteri dan 1 isteri berbanding RAKYAT yang mendapat laungan 1MALAYSIAAAAAA....kan kan kan!!!

  ReplyDelete
 6. kaki...kadang-kadang pemimpin lupa akan kesusahan rakyat tatkala dibayangi RM berjuta di depan mata!

  ReplyDelete