Monday, October 20, 2014

TAKUT PEGANG ANJING KEPERCAYAAN KOLOT..!!!!

Puak Islam liberal dan Cina DAP menghasut keluarga Islam bahawa ketakutan menyentuh anjing adalah kepercayaan yang kolot. Sebab itulah tergambar kepuasan yang amat sangat di muka keluarga-keluarga Melayu ini apa bila dapat memegang anjing..!!!

Pimpinan PAS Stress...., Selepas Tonggang Arak Octoberfest Di Selangor Bikin Pesta Najis MUGHALLAZAH

Soalan :

Dalam mazhab Shafi'ie, apa hukum sentuh anjing?

Kalau pihak polis guna anjing untuk menyiasat kes, apakah bermakna setiap hari mereka kena samak..? Apakah sebenarnya hukum menyentuh anjing?

Adakah menyentuh anjing tiu haram? Jika tersentuh dengan sengaja, perlukah samak..?
Jawapan:

Tiada nas yang menyatakan menyentuh babi dan anjing itu haram sebaliknya yang menyatakan haram itu adalah memakannya.Kita perlu jelas pandangan Islam terhadap dua makhluk yang Allah cipta ini.Kedua-duanya adalah ciptaan daripada Allah dan Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia sebaliknya setiap sesuatu itu ada hikmahnya.

Keadaan yang membolehkan kita sentuh anjing tanpa samak ialah ketika mana dua-dua dalam keadaan kering tapi jika mana salah satu nya basah wajib samak tapi kalau boleh elakkan la sentuh walaupun dalam keadaan kering ini kerana dikhuatiri timbul was-was betulkah ianya betul-betul kering.tapi ini khas utk anjing sahaja kalau khinzir samada basah atau kering wajib samak.

Tidak ada persoalan tentang khinzir samada ianya kering atau basah hukum menyatakan wajib samak.Imam Syafie mengqiaskan basah di badan anjing itu sama dengan air liurnya.jadi air liur anjing adalah najis dan wajib di samak bukan sebab bulu melekat pada diri kita atau lain-lain.

Hukum memelihara anjing tanpa ada sebab adalah HARAM sepertimana Hadith Rasulullah SAW : 

“Barangsiapa yang memlihara anjing bukan untuk menjaga gembalaan atau berburu, maka amalannya akan dikurangkan setiap hari satu qirath (4/6 dinar).” (HR. Bukhari)

"Apabila bekas seseorang kamu dijilat oleh anjing (seperti meminum air didalamnya) maka sucikanlah dengan membasuhnya tujuh kali basuhan pertama hendaklah dengan air tanah (air yang dicampurkan dengan tanah)." (muslim(279)).

menurut riwayat Al-Daruqatni 1/65  salah satu daripada air itu ialah dengan air tanah.
Najis Mughallazah (BERAT) Anjing dan Babi
Dalil menunjukkan bahawa anjing dan babi adalah najis berat ialah kerana tidak memadai membasuhnya sebanyak sekali air seperti mana najis-najis yang lain. Bahkan mestilah dibasuh dengan tujuh kali. salah satu basuhannya ialah dengan air tanah.

Sebagaimana dalam hadis yang lalu iaitu hadis berkenaan dengan anjing yang menjilat bekas air. Babi diqiaskan kepada anjing (dari segi najisnya) kerana babi lebih buruk keadaannya daripada anjing.

SOKONGAN DARIPADA ANAK ANWAR....!!

sumber


No comments:

Post a Comment