Saturday, March 30, 2013

SEBAB PEMBANGKANG MALAYSIA TETAP AKAN TENTANG PEMBELIAN AV8

Pembangkang Malaysia akan meroyan lagi dengan kemunculan aset tentera yang terbaru iaitu Kereta perisai tempur canggih yang direka untuk abad ke-21 dan bakal digunakan Tentera Darat Malaysia atau dikenali sebagai AV8


Bahkan ada blogger pembangkang yang telah melancarkan kempen anti AV8 seolah-olah mereka begitu mahir dengan sistem persenjataan yang diperlukan oleh ATM atau mungkin sebenarnya...
mereka sukakan Kereta perisai tempur canggih buatan Cina, BU8 atau lebih dikenali Black Forest Elizabeth Wong


ATM uji prototaip AV8 sebelum pengeluaran

Cetak
LANGKAWI: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sedang menguji prototaip kereta perisai tempur generasi masa depan, AV8, yang diterimanya sebelum pengeluaran kenderaan itu dilaksanakan di negara ini, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

"Kita sudah pun menerima prototaip kereta perisai itu dan sedang menjalankan ujian.
"Kita akan bina 257 kereta perisai dengan belanja sebanyak RM7.3 bilion. Pembinaannya yang bertempat dalam negara akan memberi faedah kepada 100 syarikat tempatan," katanya kepada pemberita pada Pameran Antarabangsa Maritim dan Udara Langkawi (LIMA 2013) di sini, hari ini.Kereta perisai yang mempunyai lapan tayar itu dibangunkan dengan teknologi Turki dan sebuah kilang akan didirikan di Malaysia untuk mengeluarkan kenderaan versi tempatan yang dikenali sebagai AV8.

Ahmad Zahid berkata, kesemua pembekalan kereta perisai itu dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh 13 tahun.

Mengenai industri pertahanan negara, Ahmad Zahid berkata pembabitan lebih besar syarikat pertahanan pada LIMA adalah aras tanda bahawa objektif kerajaan sudah tercapai.
Katanya, kerajaan mahu melihat lebih banyak industri berkaitan bidang pertahanan diwujudkan dan penglibatan aktif mereka dalam LIMA membuka banyak jalan dalam sektor aeroangkasa, maritim dan pembinaan kereta perisai.

"Dalam industri aeroangkasa saja, kita berjaya memperoleh sebanyak RM30 bilion hasil daripada MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) dan pengendalian terhadap aset-aset dan kapal terbang untuk sektor pertahanan (sejak 1991)," katanya.

Untuk industri maritim pula, katanya, pembinaan Littoral Combat Ship (LCS) di limbungan Boustead Naval Shipyard (BNS) bakal memberi keuntungan kepada 200 syarikat tempatan yang bertindak sebagai vendor BNS.

Beliau berkata, dengan pembabitan syarikat tempatan dalam industri pertahanan sejak 1991 ia membuka kira-kira 50,000 peluang pekerjaan kepada anak tempatan.

Untuk rekod, penglibatan syarikat pertahanan tempatan pada LIMA kali ini ialah sebanyak 226 syarikat berbanding pada awal penganjuran LIMA pada 1991 hanya tiga syarikat.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid turut berpuas hati dengan kehadiran pelawat perdagangan yang mencatat jumlah seramai 38,421 orang.

Mengenai kehadiran pengunjung pada pameran LIMA kali ini, Ahmad Zahid berkata setakat hari ini lebih 50,000 pengunjung menghadiri pameran dan dijangka bilangannya akan bertambah pada hari terakhir esok.

- BERNAMA 
 
http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2013/3/2/mstar_berita/20130301175336

No comments:

Post a Comment