Monday, October 28, 2013

KERAJAAN AKAN MEMAHAMKAN RAKYAT MENGENAI GST..JANGAN BIMBANG

Bertenang..rakyat diminta tidak mengikut emosi ekoran pengumuman pelaksanaan GST pada tahun 2015. Kerajaan telah membuat perkiraan akan kecukupan masa bagi memberi penerangan kebaikan GST kepada rakyat menjelang 2015 nanti. Cuma rakyat diminta mengenepikan segala tohmahan pembangkan termasuk cubaan anasir-anasir negatif untuk menakutkan rakyat dan seterusnya membangkitkan rasa marah dan benci kepada kerajaan!!!

Maklumat betul mengenai GST akan disebarkan! 

PUTRAJAYA - Maklumat betul dan tepat mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan disebarkan kepada rakyat bahawa pengenalan GST tidak akan membebankan rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, apabila GST dikuatkuasakan pada 1 April 2015, ia bukannya cukai tambahan kerana cukai jualan dan perkhidmatan sedia ada akan dimansuhkan.

"Terdapat banyak maklumat-maklumat yang tidak betul yang disebarkan oleh pembangkang. Jadi saya nak pastikan rakyat dapat maklumat tepat. Kalau kita perkenalkan GST, ia bukan cukai tambahan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Larian Statistik 2013 anjuran Jabatan Perangkaan, di sini hari ini.

Beliau menjelaskan pelaksanaan GST juga penting untuk kurangkan defisit negara dari 3.5 peratus pada 2014 kepada 3 peratus menjelang 2015.

Abdul Wahid mengulas kebimbangan rakyat mengenai cukai GST pada kadar 6 peratus yang diumumkan dalam Bajet 2014 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan menyifatkan GST sebagai satu sistem percukaian terbaik dan terbukti berkesan dengan lebih 160 negara sudah melaksanakan cukai tersebut.

Mengulas lanjut, Abdul Wahid berkata kadar 6 peratus itu adalah terendah di Asia Tenggara dan dalam kalangan negara Asean termasuk Singapura dan Thailand yang kadar GST masing-masing adalah 7 peratus manakala negara lain dari 10 hingga 12 peratus.

"Bagi mereka yang dikatakan terjejas berkaitan dengan andaian mereka, kita (kerajaan) juga (akan beri) bantuan kewangan RM300 (kepada penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia) apabila kita perkenalkan GST.


"Kedua, dari segi cukai perkhidmatan bagi golongan pertengahan, kerajaan akan kurangkan sehingga 3 peratus dan ketiga, kita (kerajaan) juga perkenalkan pelepasan cukai individu sebanyak RM2,000, ia akan mengurangkan beban. Jadi kita kena melihat secara pakej," katanya. - Bernama

Wasabi Oyabun..
SUMBER

1 comment:

  1. Ye la tu, jentera penerangan kerajaan pun byk penyokong pembangkang, nak ke mereka bekerja secara ikhlas untuk itu? Jangan lupa isu "Polis Raja Di Malaysia" dan "Khalid Ibrahim Ketua Polis Malaysia"...

    ReplyDelete