Monday, August 8, 2011

KITA PUN BOLEH JADI MACAM NI.....!!!

Tak mustahil Kita pun boleh jadi macam ni!!! Walaupun minoriti puak-puak ni boleh mempertikaikan azan dan agama Islam.....apatah lagi bila mereka memegang kuasa!!!!

China larang Uighur berpuasa


DUA anggota polis menjamu selera di gerai makanan etnik Uighur di Kashgar, provinsi Xinjiang, China dalam gambar yang dirakam 2 Ogos lalu. - REUTERS


URUMQI 7 Ogos - Bulan Ramadan kali ini tidak bermakna bagi masyarakat Islam Uighur di Urumqi, Xinjiang, barat laut China selepas kerajaan mengharamkan mereka menunaikan ibadah puasa, bersolat tarawih atau menjalankan sebarang aktiviti keagamaan.
Penganut Islam di Xinjiang dilarang daripada menunaikan ibadah tersebut selepas kerajaan memaksa mereka menandatangani satu 'dokumen' yang melarang mereka daripada berbuat demikian.
Larangan terbaru itu menekankan lagi layanan buruk kerajaan China terhadap penduduk minoriti Uighur yang sering berdepan tindakan keras pihak berkuasa sebelum ini dan dinafikan hak mereka.
Jurucakap Kongres Sedunia Uighur yang beribu pejabat di Munich, Dilxat Raxit berkata, syarikat-syarikat swasta di sini turut menyediakan makanan tengah hari buat pekerja beragama Islam dan mereka boleh kehilangan kerja atau bonus tahunan sekiranya enggan makan.
"Tokoh agama juga boleh kehilangan lesen menyampaikan ceramah sekiranya mereka mengadakan aktiviti keagamaan atau menyeru penganut Islam berhimpun bagi menjalankan kegiatan agama," katanya kepada agensi penerbitan dalam talian, Eurasia Review.
Jelasnya, pegawai turut menyasarkan golongan pelajar beragama Islam dengan menyediakan bekalan makanan semasa waktu rehat sepanjang bulan Ramadan.
Seorang penduduk Uighur yang enggan dikenali berkata, restoran-restoran di kawasan yang mempunyai ramai penduduk Islam juga diarah menjalankan perniagaan walaupun ketika hari siang.
"Orang ramai juga sukar memasuki masjid untuk bersembahyang. Mereka perlu menunjukkan kad pengenalan diri dan mendaftar jika ingin masuk ke masjid," katanya.
Sehari sebelum Ramadan, seramai 18 maut dan 31 yang lain cedera dalam dua pertempuran etnik terbaru di Xinjiang, dua tahun selepas insiden berdarah di wilayah ini mengakibatkan 200 maut sementara 1,700 yang lain cedera.
Xinjiang dicemari pergolakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini, melibatkan pertempuran antara etnik Uighur dengan kumpulan majoriti China Han di ibu negara, Urumqi pada Julai 2009. - Agensi

2 comments:

 1. apa plak kata kafir harbi DAP yang telah bertukaq status jadi kafir zimmi oleh para pendukung 'agama PAS' @ golongan assabiyyah ni..?

  sedangkan isu MURTAD....KALIMAH ALLAH....SUMPAH LAKNAT.....dll pun depa hanya tahu kuarkan kenyataan dan bertindak untuk mengelirukan....sampaikan 'sesat lagi nyesatkan'....

  depa ni (esp PAS) memang tak seharusnya diberikan peluang dan ruang untuk menjadi 'pentadbir'...kerana kelak golongan assabiyyah ni akan mengkhianati dengan menjual dan mengadaikan maruah agama...bangsa...dan negara...(kalau depa gadaikan diri depa sendiri...tak pa lah...tak da sape pun kisah sbb itu pilihan depa sendiri...)

  gilerrr biollll!

  ReplyDelete
 2. aku...kita 'kena percaya' kat pak2 lebai PAS ni...baru2 ni mereka dh berjaya Islamkan musuh Islam no 1 di Malaysia, AMBIGA. Menatang LIM GUAN ENG, LIM KIT SIANG daN KARPAL SINGH pulak dah lama peluk ISLAM...hebat PAS ni!!!!!

  ReplyDelete