Tuesday, January 6, 2015

NAK JAWAB FITNAH

Setakat mana JKKKKSS mampu pertahankan..akan terus dipertahankan....

Menjawab Fitnah Pesawat Kerajaan Malaysia Berpoya-poya Keliling Dunia - Bahagian I


Tidak berpuashati dengan saman PM terhadap mereka, Malaysiakini terus memperhebatkan serangan mereka terhadap Datuk Seri Najib berhubung isu pesawat rasmi Kerajaan Malaysia. Malaysiakini terus dengan ayat membunuh mereka 'jet PM keliling dunia'. Perkataan itu digunakan merujuk kepada jadual berlepas dan mendarat jet berkenan yang disiarkan oleh 'Flight Radar 24'. Namun mereka tidak menyatakan berapa lama pesawat itu berhenti dan untuk tujuan apa?

Pesawat berkenaan jenis A319. Lebih kurang saiz pesawat yang digunakan oleh Air Asia (A320). Di mana ianya tidak boleh melakukan penerbangan berbelas-belas jam sepertimana A380, B747 dan B777. Kerana kapasiti minyaknya tidak mencukupi. Sila masuk laman web Air Asia dan semak destinasi-destinasi mereka yang menggunakan pesawat A320. Lihat destinasi yang dituju perjalanannya berapa jam? Untuk perjalan lebih jauh air asia menggunakan pesawat lebih besar yang dinamakan Air Asia X.

Daripada Los Angeles untuk pulang ke Malaysia pesawat berkenaan tidak menggunakan laluan Lautan Pasifik iaitu melalui Jepun kerana saiznya yang kecil tidak memungkinkan mereka menggunakan laluan itu kerana faktor cuaca dan keselamatan. Mereka terpaksa menggunakan laluan Lautan Atlantik. Dimana laluan itu memerlukan mereka merentasi benua Amerika, Eropah dan Timur Tengah.

Selepas berlepas dari Los Angeles, tempat pertama pesawat itu berhenti adalah di New York. Mendarat di New York jam 10.23 malam dan berlepas kembali jam 12.50 tengah malam. Di mana tempoh berhentinya adalah 2 jam 27 minit. Sempat ke dalam tempoh 2 jam setengah itu penumpang pesawat itu nak turun membeli belah di New York? 'Shopping mall' mana yang buka tengah-tengah malam? Nak lepas imigresen berapa lama? Perjalanan daripada lapangan terbang ke bandar berapa lama?  Daripada bandar nak balik ke lapangan terbang berapa lama? Pakai akal sikitlah.

Selepas New York perhentian seterusnya adalah London. Di mana tempoh penerbangan daripada London ke New York memakan masa lebih kurang 7-8 jam. Pesawat itu terpaksa berhenti sekali lagi untuk mengisi minyak. Pesawat itu mendarat di London jam 11.45 pagi dan berlepas kembali jam 1.04 tengahari menuju ke Dubai. 1 jam 19 minit tempoh pesawat itu berhenti di London. Sempat ke penumpang nak turun membeli belah?

Pesawat itu berlepas dari London jam 1.04 tengahari dan mendarat di Dubai jam 12.16 tengah malam. Di mana tempoh penerbangan dri London ke Dubai memakan masa 7-8 jam. Nanti ada yang tanya pula kan dari jam 1.04 tengah hari hingga 12.16 tengah malam dah hampir 12 jam. Tolong ambil kira perbezaan waktu antara negara ya. Waktu yang dinyatakan adalah WAKTU TEMPATAN.

Pesawat itu mendarat di Dubai jam 12.16 tengah malam dan berlepas kembali jam 1.53 pagi. Di mana tempoh ianya berhenti untuk mengisi minyak 1 jam 37 minit. Sempat ke dalam tempoh itu penumpang nak turun shopping? Dan 'shopping mall' mana yang buka di tengah-tengah malam begitu?

Berlepas dari Dubai jam 1.53 pg dan pesawat itu mendarat di Bangkok jam 11.11 pagi. Penerbangan dari Dubai ke Bangkok memakan masa lebih kurang antara 6-7 jam. Di Bangkok pesawat itu berhenti 2 hari dan membawa pulang Dato Seri Najib yang mengadakan pertemuan tidak rasmi dgn PM Thailand. 

Waktu peristiwa MH370 dulu bukan main hebat hingga melahirkan ribuan pakar penerbangan. Tapi semua pakar taik kucing. Nak kenal pasti jenis pesawat, kapasiti minyak dan laluan penerbangan pun tak pandai. Patutlah senang-senang ditipu oleh bapak peliwat. Teringat kisah black out dan ratusan ribu pengundi Bangla. Hingga penuh Stadium Kelana Jaya dan habis sesak segala lebuh raya di Lembah Klang. Akhirnya semua kena tipu dgn bapak peliwat negara.

Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2015/01/menjawab-fitnah-pesawat-kerajaan.html#UoEK0GLbCQoVpYlL.99

SUMBER

No comments:

Post a Comment