Sunday, May 15, 2011

ANWAR IBRAHIM.....HADIAH TERBAIK HARI GURU ????

Apakah hadiah paling bermakna buat guru-guru seluruh Malaysia sempena hari guru tahun ini. Naik Gred?, Naik Gaji?, ataupun pengetua-pengetua dijanjikan imbuhan berpuluh-puluh ribu? dan guru-guru pula berkongsi RM2000!


Tidak....bukan imbuhan kewangan yang diharapkan oleh guru-guru, sebaliknya Sambutan Hari Guru esok akan lebih bermakna jika bekas menteri pendidikan ini dihadapkan ke mahkamah!!!!!


http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0515&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_02.htm

Berita gembira menanti guru esokMuhyiddin Yassin bersama Hishammuddin Tun Hussein dan Adnan Yaakob menarik pukat pada program mesra bersama nelayan Kampung Kempadang sempena lawatan kerja sehari di Pahang, semalam. - BERNAMAKUANTAN 14 Mei - Para guru bakal menerima berita gembira apabila Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberitahu beliau akan mengumumkan sesuatu untuk mereka sempena sambutan Hari Guru pada 16 Mei ini.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, pengumuman tersebut akan menyuntik semangat para guru yang sanggup berkorban demi mendidik anak bangsa.
"Insya-Allah ada berita baik akan diumumkan kerana peranan guru amat penting bukan sahaja mendidik tetapi membangunkan negara dalam semua bidang.
"Paling utama ialah soal menyediakan modal insan yang berpengetahuan dan berkemahiran selari dengan sasaran menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020," katanya pada sidang akhbar di majlis bersama warga pendidik, pertubuhan bukan kerajaan dan penduduk mukim Beserah di sini hari ini.
Hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.
Muhyiddin memberitahu, kerajaan telah menggariskan Pelan Transformasi Kerajaan (GTP) yang akan menyediakan peluang pekerjaan serta tenaga kerja terlatih dalam semua bidang.
Katanya, terdapat 12 sektor ekonomi perlu diisi dengan tenaga kerja terlatih yang merupakan cabaran besar untuk disediakan dalam tempoh 10 tahun akan datang dan menuntut komitmen padu daripada warga pendidik.
Tambahnya, tugas guru bukan sahaja menyampaikan ilmu tetapi menerapkan sifat baik, berakhlak dan berbudi pekerti kepada pelajar.
Justeru katanya, dalam tempoh akan datang, Kementerian Pelajaran akan membantu warga pendidik daripada segi kebajikan guru, perjawatan, peralatan dan infrastruktur bagi membantu meningkatkan kecekapan guru dalam pengajaran.

No comments:

Post a Comment