Wednesday, May 26, 2010

Kisah Menarik Bagaimana Nabi Muhammad Bertemu Allah di Sidratul Muntaha

NABI Adam a.s gembira apabila menoleh kepalanya ke kanan kerana menyaksikan kalangan zuriatnya, iaitu umat manusia melakukan amalan baik dan akhirnya melayakkan mereka masuk syurga.

Namun apabila baginda menoleh ke kiri, di dapati ada juga kalangan umat manusia yang diseksa dalam neraka akibat balasan amalan-amalan jahat yang mereka lakukan, Ini menyebabkan Nabi Adam sedih dan kecewa.

Demikianlah di sebalik makna perlakuan yang ditunjukkan oleh lelaki bertubuh sasa dan tinggi yang pertama ditemui oleh Nabi Muhammad sejurus memasuki langit pertama dalam perjalanan Mikraj untuk menemui Allah di singgahsana Sidratul Muntaha.

Baginda begitu gembira dapat bertemu dan mengenali manusia pertama ciptaan Allah itu yang kemudiannya menjadi bapa kepada seluruh manusia di muka bumi ini.

Selepas memberi salam kepada Nabi Adam, Nabi Muhammad kemudiannya dibawa naik ke langit kedua dan di situ baginda bertemu Nabi Yahya dan Nabi Isa. Diikuti langit ketiga, baginda bertemu Nabi Yusuf, langit kelima, Nabi Harun dan Musa di langit keenam.

Nabi Muhammad akan memberi salam dan mengakui kenabian kepada setiap nabi yang baginda temui.

Apabila tiba di langit ketujuh, Nabi Muhammad berpeluang menyaksikan Baitul Makmur, iaitu rumah ibadat, binaan sama seperti Kaabah bagi penghuni langit terutamanya para malaikat beribadah dan melakukan tawaf.

Sesetengah mengatakan terdapat hampir 70,000 malaikat yang melakukan tawaf di Baitul Makmur itu.

Ia dikatakan mempunyai kedudukan yang bertepatan dengan kedudukan Kaabah di bumi.

Di situ juga baginda melihat ada seorang lelaki yang wajahnya dikatakan hampir menyerupai Rasulullah sendiri.

Lalu baginda bertanya kepada Jibrail siapa lelaki berkenaan. Jibrail berkata: "Dialah nenek moyang kamu, Nabi Ibrahim."

Baginda sungguh gembira dengan pertemuan ini kerana dapat mengenali Nabi Ibrahim yang mempunyai sejarah kenabian sangat hebat terutama mampu mengalahkan Raja Namrud, berhijrah ke Palestin dan terpaksa meninggalkan isterinya Siti Hajar dan si anak Nabi Ismail. Dari situ ia menjadi titik permulaan pembukaan Kota Mekah dan mendirikan Kaabah seperti yang diperintahkan oleh Allah.

Sejurus pertemuan yang sungguh bermakna itu, baginda berjalan sehingga ke penghujung langit ketujuh.

Berubah bentuk

Di situ baginda melihat bagaimana malaikat Jibrail yang menyerupai manusia berubah kepada bentuk asalnya. Bentuk yang sama seperti yang baginda pernah temui buat pertama kali semasa berjalan ke pulang ke rumah dari Gua Hira'.

Kebenaran perkara ini tidak dapat disangkal. Ia benar-benar terjadi sebagaimana yang disebut dalam al-Quran, iaitu ayat 13 hingga 18 surah an-Najm yang bermaksud: Dan sesungguhnya Muhammad telah melihat Jibrail itu dalam rupanya yang asli iaitu berdekatan dengan Sidratul Muntaha, yang juga berdekatan dengan syurga al Makwa, (Muhammad melihat Jibrail) ketika di Sidratul Muntaha dilitupi oleh sesuatu yang melitupinya. Penglihatannya (Muhammad) tidak berpaling dari yang dilihatnya itu dan tidak (pula) melampauinya. Sesungguhnya dia telah melihat sebahagian tanda-tanda (kekuasaan) Tuhan-Nya yang paling besar.

Selain bagi mengesahkan pertemuan Nabi Muhammad dengan malaikat Jibrail pada rupanya yang asal, ayat ini juga sebagai mengesahkan mengenai pertemuan agung antara Nabi SAW dengan Allah Rabbul Jalil secara bersemuka.

Inilah keistimewaan Nabi Muhammad dapat bertemu dengan Allah dalam keadaan jaga dan bersemuka walaupun pertemuan tersebut tidak turut dihadiri oleh malaikat Jibrail.

Sebelum itu Jibrail telah meminta Nabi Muhammad mara ke hadapan iaitu memasuki Sidratul Muntaha, tempat sangat luar biasa yang tidak akan mampu terfikir oleh manusia biasa.

Apabila Nabi Muhammad turut mengajak malaikat Jibrail untuk bersama-sama dengan baginda, Jibrail berkata: "Kalau aku selangkah mara ke hadapan, maka aku akan hangus terbakar."

Lalu di hadapan Allah itu yang dikatakan jaraknya hanyalah 'dua busur panah' atau lebih dekat lagi dari itu, Nabi Muhammad diperintahkan sembahyang 50 waktu sehari semalam.

Iaitu ibadat menyembah-Nya untuk dilakukan oleh Nabi Muhammad dan seluruh umat baginda setiap hari.

Berbanding ibadat lain yang difardukan melalui turunnya wahyu yang disampaikan oleh malaikat Jibrail namun ibadat solat adalah perintah secara langsung daripada Allah.

Sebab itu di hari kiamat perkara pertama yang ditanyakan oleh Allah terhadap setiap individu umat Islam ialah mengenai perihal solatnya.

Segala amalan kebaikan dan kebajikan yang lain seolah-olah tidak bermakna jika seseorang itu mengabai dan meninggalkan solat secara sengaja.

Selepas pertemuan itu, Nabi Muhammad pun turun ke langit ke enam dan bertemu semula dengan Nabi Musa yang bertanyakan mengenai hasil pertemuan baginda dengan Allah.

"Apa yang Allah perintahkan untuk umat kamu wahai Muhammad," tanya Nabi Musa.

"Allah memerintahkan aku dan umatku supaya mendirikan solat 50 fardu waktu sehari semalam," jawab Nabi Muhammad.

Musa pun berkata lagi: "Kaum Israel pernah diperintahkan kurang daripada itu tetapi itupun mereka tidak mampu laksanakan. Kamu naiklah lagi dan minta Allah ringankan (kurang jumlah fardu) solat itu."

Sesetengah riwayat menceritakan baginda terpaksa berulang kali menemui Allah semula bagi tujuan untuk meringankan jumlah fardu solat itu. Sehinggalah akhirnya ditetapkan ibadat solat itu difardukan lima kali sehari tanpa boleh dikurangkan lagi.

Itupun Nabi Musa tetap menggesa Nabi Muhammad dikurangkan lagi lima waktu itu.

Lalu baginda pun berkata: "Aku rasa malu dengan tuhanku, namun aku reda dan aku menyerah diri."

Sepanjang mikraj itu juga Nabi Muhammad diperlihatkan dengan pelbagai kehidupan di alam akhirat, iaitu alam yang kekal bakal didiami oleh seluruh umat manusia.

Turut diperlihatkan ialah pelbagai gambaran bentuk pembalasan terhadap apa juga amalan yang dilakukan oleh manusia semasa hidup mereka di dunia.

Namun yang paling berkesan pada baginda yang diceritakan kepada para pengikutnya ialah mengenai gambaran syurga dan neraka.

Apa pun gambaran mengenai syurga dan neraka tersebut, namun yang jelas kedua-duanya wujud di akhirat sebagaimana yang disebut berkali-kali dalam al-Quran.

Namun itu pun masih tidak dapat dipercayai oleh sesetengah pihak.

Jadi apabila Nabi Muhammad telah melihatnya sendiri dengan mata kepala baginda, adakah kita masih tidak mempercayainya lagi?

SUSUNAN SITI AINIZA KAMSARI

Wednesday, May 19, 2010

BN Dalam Bahaya

Sedih tetapi benar.. hakikat BN tidak semudah dulu.

Kita pernah mendengar kenyataan bahawa manusia apabila sampai ke satu titik, tidak lagi akan dapat menerima sesuatu yang terlalu biasa dalam kehidupan. Contohnya makanan sama yang dimakan setiap hari, pakaian, kenderaan, cara hidup yang sama setiap hari. Begitu jugalah dengan cuaca politik di negara kita.

Dalam politik, apa yang boleh kita lakukan hanyalah melambatkan proses peralihan politik rakyat di negara kita. Segala usaha yang dicurahkan kesemuanya seolah-olah tidak mampu untuk menahan kebangkitan rakyat yang inginkan perubahan pada satu hari. Kita berdoa. Yang membantu BN kekal sehingga kini sebenarnya Allah Azzawajalla. Semua bukti dan maklumat yang ada, menunjukkan kecenderungan rakyat untuk beralih sokongan pada satu masa nanti.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib akan lakukan perubahan terhadap jentera pilihanraya yang dilihat kurang tenaga serta tidak kreatif untuk hadapi Pilihanraya Umum.
Keputusan pilihanraya kecil Sibu baru-baru ini sebenarnya adalah satu petanda tsunami politik tentang perubahan sokongan rakyat. Benar, momentum kebangkitan pembangkang akan bermula dari Sarawak melalui Sibu.

Jika dilihat ketika zaman Darurat RASCOM telah ditubuhkan bagi mengawal serangan pengganas komunis yang berpangkalan di Sibu. Kita jangan lupa bahawa Chin Peng adalah seorang Fu Chow. Selepas berakhirnya era komunisme, pakatan Malaysia Youth Liberation Front (MYLF) dan Parti Komunis Malaya (PKM)mempunyai kira-kira 95,000 ahli, malangnya kerajaan tidak memerhati pergerakan mereka mahupun mengkaji kemampuan mereka.

Melalui mereka ini, semua bentuk ideologi yang pernah diperjuangkan secara tidak sedar menular ke dalam pemikiran rakyat malah hingga ke peringkat kepimpinan. Siapa mereka, kita tidak tahu. Tetapi kita telah nampak apa yang wujud dalam agenda pihak pembangkang seolah-olah ada kesamaan dalam penentangan terhadap kerajaan yang memerintah. Bezanya pada kali ini, ia dalam bentuk reformasi politik.

Mengikut ramalan yang tidak sedap didengar, Perak bakal jatuh ke tangan PR semula pada PRU ke 13 nanti. Selangor, Kedah dan Pulau Pinang akan terus dikuasai pembangkang. Paling ditakuti, Sarawak juga tidak akan mampu menjadi penyelamat kepada BN lagi. Kesemua Bandar yang telah jatuh ke tangan DAP amat sukar untuk dirampas kembali. Begitu bijak sekali DAP yang mengatur strategi bagi melumpuhkan MCA dan SUPP. Kedua parti inilah sebenarnya benteng pertahanan BN terhadap penguasaan pihak pembangkang.

Di bandar-bandar yang majoriti penduduk cina, BN tidak berupaya untuk meletakkan calon bagi menyaingi DAP. Selagi MCA dan SUPP terus lumpuh, selagi itulah DAP akan terus bertapak dari satu tempat ke satu tempat. Dendam PAP kepada MCA hampir terbalas melalui DAP yang juga anak didik mereka. Kerana MCA lah, PAP keluar daripada Malaysia satu ketika dulu.

Rata-rata masyarakat melayu dan bumiputra leka, tidak menyedari akan hal ini. Perlu diingat, kejatuhan 4 buah negeri ke tangan pembangkang sekaligus dulu tidak pernah terfikir oleh BN. Begitu jugalah dengan kejutan yang akan dihadapi sekiranya BN tidak mengatur langkah penyelamat daripada sekarang. Kejatuhan ini kita telah jangkakan memandangkan trend dan data yang telah diperolehi.

Pilihanraya Negeri Sarawak akan muncul tidak lama lagi. Sekiranya sebahagian besar bandar-bandar yang mempunyai majoriti penduduk cina jatuh ke tangan pembangkang, maka bermulalah era dominasi DAP di negara kita. Tahniah dan syabas kepada melayu Islam PAS dan PKR yang mempercepatkan proses peralihan sokongan cina kepada PR ini. Semoga kalian juga bersama bumiputra yang lain turut sama merasa ‘keindahan’ pemerintahan DAP sehingga ke anak cucu kalian.


Posted by Apai Ngelai at 7:00 AM

Parti Politik Cina Bekerjasama Dalam Diam-diam....

Keputusan di Sibu membuktikan satu perkara dengan jelas...kuasa politik orang Cina semakin kuat dan kuasa politik Melayu semakin lemah.

Mahu terima atau tidak hakikat ini, terpulang pada pendirian dan fahaman politik masing-masing.

Mungkin ramai yang bersorak dengan melihat ini sebagai kemusnahan BN atau UMNO.

Kalau benar..maknanya kenyataan pertama bahawa kuasa politik Melayu semakin lemah adalah tepat sekali.

Dalam diam, kuasa politik kaum Cina di negara ini nyata sekali semakin semarak....umpama api dalam sekam yang membakar secara senyap.

MCA, DAP, Gerakan dan lain-lain berkerjasama dalam diam untuk memperkukuhkan kuasa politik orang Cina. Sebab itu MCA dan Gerakan tidak pernah bersungguh membantu dalam mana-mana pilihan raya. Buat jentera pun nak tak nak aje.

Itulah kekuatan dan ramuan kejayaan Cina di negara ini. Dalam kerajaan ke luar kerajaan ke...sebenarnya berkerjasama. Dalam erti kata lain, mereka kaut dari luar dan dari dalam.

Andai Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan suatu hari nanti, walaupun Perdana Menterinya mungkin Melayu, tetapi kuasa mutlak dan sebenar akan berada dalam tangan Cina....percayalah.

PKR akan tunduk kepada DAP. PAS tidak akan mampu berbuat apa-apa.

Ambil contoh kes arak di Selangor tahun lalu. Walaupun MB Selangor adalah dari PKR dan beragama Islam, tetapi dalam pertikaian minuman keras itu, DAP yang menjadi juara....arak-arak yang dirampas dipulangkan kembali.

PAS yang malu cuba menunjuk hero dengan mendesak MB tukar Exco Kerajaan Tempatan, Ronnie Liu tetapi tuntutan itu tidak pun dilayan.

Jadi siapa yang berkuasa sebenarnya...PKR patuh pada DAP, Pas jadi macam orang bodoh...itulah senario di Selangor.

Dan suatu hari nanti jika Pakatan Rakyat ini memerintah negara....mungkinlah ada PM Melayu dari PKR....tetapi kuasa sebenar adalah di tangan DAP.

Satu Hala boleh jamin...apa yang berlaku di Selangor itu akan berlaku di peringkat nasional.

Bila-bila ada isu....PKR akan menyebelahi DAP....PAS akan jadi bodoh seperti biasa....orang Melayu akan melopong.

Dan dengan begitu padunya sokongan orang Cina kepada DAP yang boleh dilihat kini, maka DAP akan menjadi komponen Pakatan Rakyat yang paling berkuasa.

Meloponglah kerajaan boneka dan bangsa Melayu nanti....percayalah juga, DAP tidak akan hanya menjadi penonton jika kerajaan Pakatan Rakyat tertubuh nanti.

Kalau tak caya...cubalah bagi kerajaan kepada Pakatan Rakyat....tengoklah apa yang akan berlaku nanti.....cuma ingat satu perkara, kemusnahan yang berlaku nanti dijamin tidak boleh diperbaiki.

Apakah satu lagi Singapura akan lahir di tengah-tengah Kepulauan Melayu?

Sundiri mau ingatlah!

Sumber: Malaysia Instinct
Posted by The Unspinners at 8:23 AM 0 comments

Monday, May 17, 2010Haiwan Pelik?

Monday, May 10, 2010

Where have all the Chinese gone?

The decline in population of the Chinese in this country needs to be addressed with far-sighted solutions.

THE numbers have finally hit home. For years, the country’s Chinese population has been decreasing steadily but now it’s officially recognised that Penang is no longer a Chinese majority state.

Last week, a Chinese newspaper highlighted that there were now 18,000 more Malays this year than Chinese in the state.

Quoting Penang Statistics Department director Wan Mohamad Noor Wan Mahmood, Nanyang Siang Pau reported that there were about 650,000 Chinese in Penang, making up about 43% of the total population in 2005, but this was expected to drop to 40.9% this year.

For the Malays, the numbers will increase to over 670,000, up from 41.3% to 42%, in Penang, which will have a population of 1.6 million.

This is not exactly new. Last year, journalist Helen Ang wrote a well-researched article on the shrinking Chinese community, predicting that in another 25 years, the Chinese population will be down to a mere 18.6% of the population.

It is projected that while the annual growth of the bumiputra population in the next decade (2011-2021) will be at 1.98%, the corresponding Chinese growth will only be 0.73%.

Quoting researcher Saw Swee Hock, Ang wrote that by 2035, Malaysia will have 41 million people, of which 72.1% would be bumiputra.

The decline in the Chinese population is not just a phenomenon in urban areas in Penang, Kuala Lumpur, Ipoh and Seremban but also in rural Kelantan, Terengganu and Perlis.

The reasons are obvious – Chinese parents prefer to have only one or two children in a family that places great emphasis on education. Education certainly does not come cheap as many working parents do not expect or hope for government assistance.

Personal advancement is also high on the priorities of young Chinese and many are putting off marriage. The effects of such decisions have a serious bearing on fertility and family growth.

There is also perhaps lesser pressure on Chinese career women to settle down, unlike in other communities where parents sometimes take an active role in arranging marriages for their children.

There is also another disturbing trend – the Chinese are said to make up the largest num­ber of Malaysians who have migrated, with the number said to be over 300,000 in the last 18 months.

While it is easy to generalise that these Chinese migrated because of grievances with government policies, many could have decided to make these huge decisions because of economic rather than political reasons.

Many parents make the sacrifice of uprooting themselves, and sometimes settling for lower paid jobs, because they have calculated and found it cheaper for their children to have tertiary education in Australia.

This is not peculiar to the Chinese in Malay­sia alone, as it also happens in Singapore and Hong Kong. Even in China, career advancement and economic reasons would be the biggest considerations when the people decide to migrate.

But it cannot be denied that political reasons such as perceived injustices would be a push factor in shaping their decisions. Certain­ly in Malaysia, there are many Chinese who wish that the education system could be better and for a fairer deal and a more efficient and quicker economic pace.

The community works hard for the money. It is their entrepreneurial spirit that has helped ease the burden of the Government. They certainly are the biggest individual taxpayers in the country and we should be grateful for their contributions.

That is what the Chinese want, it’s that simple. They do not want the Government to owe them a living. They merely expect to be accorded respect and recognition. Surely they need not be reminded by petty-minded politicians to be grateful.

The majority of Chinese would stay in this country because they love Malaysia and they do not know any other country, just like their Malay and Indian brethren.

A week in a foreign land, even China, is enough and they will yearn to come home to where they were born and will certainly die in.

The sharp drop in the Chinese population would certainly have political, economic and social ramifications.

Chinese-based political parties would obviously need to re-think their strategies, if not the future of their membership base.

Far-sighted Chinese businessmen, seeing the changing demography of Malaysia, have already reassessed their customer base. Direct selling company Hai-O, for example, began a radical shift towards the growing Malay market by recruiting Malay members and rewarding them with trips to the Holy Land.

Hypermarkets are said to prefer locating their premises in Malay majority areas because of the huge consumption of their bigger families compared with smaller Chinese families. For sure, the Malay middle class now has stronger purchasing power.

Many Chinese restaurants, especially in Kuala Lumpur, have changed their menus to pork-free or halal to win a larger customer base.

For some, the factors of demand and supply have simply led to the growing degree of integration or pressure of assimilation.

There would be other challenges for the community, including having to improve on their social and language skills, as Malaysia evolves.

Certainly, it makes little practical sense for Chinese guilds and associations to reward married couples with small amounts of cash to have children in their attempt to reverse the trend.

It is better that greater attention be placed on improving the quality of the young in the community, to rise to the challenges of the changing world, and become good Malay­sians. Quite simply, it’s the quality that matters.

Saturday, May 8, 2010

Lesen pertaruhan Piala Dunia undang kebencian pengundi Melayu

Lesen pertaruhan Piala Dunia undang kebencian pengundi Melayu


Berita harian 2010/05/08
SAYA memohon agar kerajaan mempertimbangkan semula kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussein iaitu kerajaan berhasrat mengeluarkan lesen membenarkan pertaruhan dilakukan ketika kejohanan bola sepak Piala Dunia 2010 awal Jun ini.

Walaupun pengeluaran lesen itu bertujuan mengelak berleluasanya aktiviti perjudian dan pertaruhan haram di negara ini sepanjang kejohanan itu berlangsung, namun kerajaan harus mengambil kira sensitiviti masyarakat, terutama umat Islam. Saya berpendapat kerajaan tidak perlu mengeluarkan lesen berkenaan kerana aktiviti perjudian dan pertaruhan haram tetap berlaku kerana sindiket judi tetap akan menganjurkan pertaruhan haram bagi mendapatkan keuntungan yang lebih.

Perkara lebih penting lagi isu lesen judi itu akan terus berkumandang sehingga Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti. Ia akan dijadikan modal oleh pakatan pembangkang terutama Pas bagi menarik sokongan pengundi Melayu.

Ketika itu, pendapatan untung yang tidak seberapa hasil cukai judi Piala Dunia 2010 tidak akan dapat ‘menampung’ kebencian pengundi Melayu terhadap Barisan Nasional (BN) umumnya dan Umno khususnya.

NORHISYAM MOHAMAD,
Pergerakan Pemuda Umno, Bahagian Kuala Kedah

Saturday, May 1, 2010

POLITIK MELAYU ‘ENTAH APA-APA’

Utusan Malaysia 1 May 2010

INSIDEN ADUN Kubang Rotan mempertikaikan kuasa Sultan Kedah sebagai Ketua Agama Islam jelas menunjukkan kedangkalan pemikiran beliau.

Walau dalam apa keadaan sekalipun sebagai ADUN, beliau tidak sepatutnya mempertikaikan perkara-perkara yang telah termaktub dalam Perlembagaan. Ini jelas menunjukkan bahawa ADUN tersebut tidak cerdik dan sekiranya beliau menggunakan alasan tidak tahu, hal tersebut jelas menunjukkan beliau tidak pernah belajar atau berminat untuk mempelajari sesuatu sepanjang dua tahun menjadi ADUN! Atau mungkin beliau patut dimaafkan sahaja kerana beliau memang “tidak selayaknya” menduduki jawatan tersebut!

Bagaimanapun inilah dilema politik orang Melayu, di sebalik kaum India dan Cina berlumba-lumba meletakkan calon cerdik pandai untuk mewakili mereka dalam perjuangan politik, orang Melayu pula terus seronok dengan “calon entah apa-apa”. Maka terhasillah pemimpin-pemimpin politik orang Melayu yang ideanya entah apa-apa, percakapannya entah apa-apa, tingkah lakunya entah apa-apa, tindakannya entah apa-apa dan memang tak tahu apa-apa.

NORHISYAM MOHAMAD

Kuala Kedah